“GEBZE’YE TAM DONANIMLI DEPREM TOPLANMA MERKEZLERİ YAPILMALI”

GEBZE 05.11.2020 - 15:28, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

“GEBZE’YE TAM DONANIMLI DEPREM TOPLANMA MERKEZLERİ YAPILMALI”

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, “Gebze’ye tam donanımlı deprem toplanma merkezleri yapılmalı. Gebze’de öyle bir deprem toplanma merkezi yapalım ki örnek olsun Türkiye’ye” dedi. Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler dün online olarak Ekim ayı meclis toplantısına katıldı. Online toplantıda meclis üyelerine seslenen Başkan Çiler sözlerine 30 Ekim İzmir depreminde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Başkan Çiler, “Biz Kocaeli’de bunu yaşadık. Hayatını kaybeden insanlar, enkaz altından gelen feryatlar… Biz bunlar birebir 99 Marmara Depremi’nde tanıklık ettik. Aradan yıllar geçmesine rağmen acıların tekrar yaşanmasını görmek bizi üzmüştür. Umutla çalışan arama kurtarma ekiplerimize teşekkür ediyor, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum. Türk milletinin başı sağ olsun. ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN İNŞA ETMELİYİZ Deprem bundan sonra da olacak. Türkiye’nin bir deprem ülkesini olduğunu biliyoruz. Kuşkusuz afetlerin en yıkıcı olanı depremlerdir. Geçtiğimiz yıl Elazığ ve Malatya’da şimdi ise İzmir’de aynı acıyı yaşadık. Aslında yaşanan bu felakete doğal afet olarak değil de doğal olmayan bir afet şeklinde değerlendirmek gerekir. Bir konuya özellikle değinmek istiyorum. Depremden korunmak kendi elimizde. Fay hatları üzerindeki ülkeler, depremleri yağmur kadar doğal karşılamalıdır. Biz şehirlerimizi yeniden inşa etmek zorundayız. Bir kentsel dönüşüm meselemiz var. Ama kentsel dönüşümde ada bazlı dönüşüm yapmadığımız için başarılı olamadık. Bence bu deprem bir kırılma noktası olmalı” diye konuştu. GEBZE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR Sözlerine Gebze’nin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini dile getirerek devam eden Başkan Çiler açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “99 depreminden sonra bizlere özel deprem vergisi geldi. Bu zamana kadar alınan vergilerle ne yapıldı? Türkiye’nin akıllı konutlara ihtiyacı var. Şehrin bir mastır planı hazırlanacak gerekirse tatbikat yapılacak. Eskiden köylerimiz vardı. Şimdi mahalle oldu. Pelitli ve Cumaköy gibi. Buralarda ekolojik dengesi bozulmuş tarım alanları için yetkililerden Japonya’yı örnek alarak akıllı evler yapılmasını sağlayabiliriz. Burası konut alanı yapılsın ve emsal değeri belirlensin. Burası Türkiye’ye örnek bir yer olsun. Bundan sonraki her kentsel dönüşüm deprem odaklı olmalı. TAM DONANIMLI DEPREM TOPLANMA MERKEZLERİ YAPILMALI Biz yıllardır yetkililere seslendik. 540 dönüm askeri alanımız var, ne olur TOKİ’ye vermeyin dedik. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederiz burayı millet bahçesi yaptı. Hepimiz sevindik. Ben bu kentin bir meslek odası başkanı olarak soruyorum; 2 bin- 3 bin metrekarelik bir deprem toplanma merkezi var mı? Tam donanımlı birkaç deprem toplanma merkezine ihtiyacımız var. Gelin biz bunu fırsata çevirelim, Gebze’de öyle bir deprem toplanma merkezi yapalım ki örnek olsun Türkiye’ye. Gebze sanayide, teknolojide endüstride farkını nasıl gösterdiyse burada da göstersin.”

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, “Gebze’ye tam donanımlı deprem toplanma merkezleri yapılmalı. Gebze’de öyle bir deprem toplanma merkezi yapalım ki örnek olsun Türkiye’ye” dedi.

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler dün online olarak Ekim ayı meclis toplantısına katıldı. Online toplantıda meclis üyelerine seslenen Başkan Çiler sözlerine 30 Ekim İzmir depreminde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Başkan Çiler, “Biz Kocaeli’de bunu yaşadık. Hayatını kaybeden insanlar, enkaz altından gelen feryatlar… Biz bunlar birebir 99 Marmara Depremi’nde tanıklık ettik. Aradan yıllar geçmesine rağmen acıların tekrar yaşanmasını görmek bizi üzmüştür. Umutla çalışan arama kurtarma ekiplerimize teşekkür ediyor, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum. Türk milletinin başı sağ olsun.

ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN İNŞA ETMELİYİZ

Deprem bundan sonra da olacak. Türkiye’nin bir deprem ülkesini olduğunu biliyoruz. Kuşkusuz afetlerin en yıkıcı olanı depremlerdir. Geçtiğimiz yıl Elazığ ve Malatya’da şimdi ise İzmir’de aynı acıyı yaşadık. Aslında yaşanan bu felakete doğal afet olarak değil de doğal olmayan bir afet şeklinde değerlendirmek gerekir. Bir konuya özellikle değinmek istiyorum. Depremden korunmak kendi elimizde. Fay hatları üzerindeki ülkeler, depremleri yağmur kadar doğal karşılamalıdır. Biz şehirlerimizi yeniden inşa etmek zorundayız. Bir kentsel dönüşüm meselemiz var. Ama kentsel dönüşümde ada bazlı dönüşüm yapmadığımız için başarılı olamadık. Bence bu deprem bir kırılma noktası olmalı” diye konuştu.

GEBZE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Sözlerine Gebze’nin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini dile getirerek devam eden Başkan Çiler açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “99 depreminden sonra bizlere özel deprem vergisi geldi. Bu zamana kadar alınan vergilerle ne yapıldı? Türkiye’nin akıllı konutlara ihtiyacı var. Şehrin bir mastır planı hazırlanacak gerekirse tatbikat yapılacak. Eskiden köylerimiz vardı. Şimdi mahalle oldu. Pelitli ve Cumaköy gibi. Buralarda ekolojik dengesi bozulmuş tarım alanları için yetkililerden Japonya’yı örnek alarak akıllı evler yapılmasını sağlayabiliriz. Burası konut alanı yapılsın ve emsal değeri belirlensin. Burası Türkiye’ye örnek bir yer olsun. Bundan sonraki her kentsel dönüşüm deprem odaklı olmalı.

TAM DONANIMLI DEPREM TOPLANMA MERKEZLERİ YAPILMALI

Biz yıllardır yetkililere seslendik. 540 dönüm askeri alanımız var, ne olur TOKİ’ye vermeyin dedik. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederiz burayı millet bahçesi yaptı. Hepimiz sevindik. Ben bu kentin bir meslek odası başkanı olarak soruyorum; 2 bin- 3 bin metrekarelik bir deprem toplanma merkezi var mı? Tam donanımlı birkaç deprem toplanma merkezine ihtiyacımız var. Gelin biz bunu fırsata çevirelim, Gebze’de öyle bir deprem toplanma merkezi yapalım ki örnek olsun Türkiye’ye. Gebze sanayide, teknolojide endüstride farkını nasıl gösterdiyse burada da göstersin.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.