FAİZ İNDİRİMLERİNDE ‘ARALIK’ VURGUSU!

EKONOMİ 19.11.2021 - 09:00, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

FAİZ İNDİRİMLERİNDE ‘ARALIK’ VURGUSU!

YÜKSELİŞLERE RAĞMEN TL’YE ‘İSTİKRAR’ GELECEK(MİŞ)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 15'e çekti. Döviz kuru kararı sonrası hızlı yükselirken TCMB'nin karar metninde bazı açıklamalar dikkat çekti. Türk Lirasını en çok etkileyen ifade ise aralık ayında da faiz indirimlerini sürdürebileceğini ifade ettiği kısım oldu. İşte TCMB açıklamasının satır araları; Yüksek enflasyonu küresel enflasyona gıda fiyatlarındaki artışı da küresel iklim değişikliklerine havale eden Merkez Bankası, bu etkilerin geçici olduğu vurgusunu yineledi. Banka “Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında toparlanma devam etmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir” ifadesiyle son dönemdeki ‘cari açık kapanacak TL’ye istikrar gelecek’ söylemini tekrar etti. TİCARİ KREDİLER AÇILDI İMASI “Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır.” Bu ifade ile Merkez indirimlerimiz işe yaradı iş dünyası kredi almaya başladı demeye çalışırken fiyat artışlarının yani zamların süreceğini ise şu ifade ile aktardı:  “Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir.” SINIRLI ALANI DEĞERLENDİRECEK Bankanın bu açıklamasının sonrasında Türk Lirası’nı en çok etkileyen ifade ise aralık ayında da faiz indirimlerini sürdürebileceğini şöyle ifade etmesi oldu: “Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.”
YÜKSELİŞLERE RAĞMEN TL’YE ‘İSTİKRAR’ GELECEK(MİŞ)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 15'e çekti. Döviz kuru kararı sonrası hızlı yükselirken TCMB'nin karar metninde bazı açıklamalar dikkat çekti. Türk Lirasını en çok etkileyen ifade ise aralık ayında da faiz indirimlerini sürdürebileceğini ifade ettiği kısım oldu.

İşte TCMB açıklamasının satır araları;

Yüksek enflasyonu küresel enflasyona gıda fiyatlarındaki artışı da küresel iklim değişikliklerine havale eden Merkez Bankası, bu etkilerin geçici olduğu vurgusunu yineledi. Banka “Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında toparlanma devam etmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir” ifadesiyle son dönemdeki ‘cari açık kapanacak TL’ye istikrar gelecek’ söylemini tekrar etti.

TİCARİ KREDİLER AÇILDI İMASI

“Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır.” Bu ifade ile Merkez indirimlerimiz işe yaradı iş dünyası kredi almaya başladı demeye çalışırken fiyat artışlarının yani zamların süreceğini ise şu ifade ile aktardı:  “Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir.”

SINIRLI ALANI DEĞERLENDİRECEK

Bankanın bu açıklamasının sonrasında Türk Lirası’nı en çok etkileyen ifade ise aralık ayında da faiz indirimlerini sürdürebileceğini şöyle ifade etmesi oldu: “Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.