ENFLASYON 31 YILIN ZİRVESİNE YÜKSELDİ

EKONOMİ 10.11.2021 - 17:43, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

ENFLASYON 31 YILIN ZİRVESİNE YÜKSELDİ

ABD'de eylülde yüzde 5,4 olan yıllık tüketici enflasyonu ekimde yüzde 6,2'ye yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi enflasyonun ekimde yüzde 5,9'a yükseleceği yönündeydi. Dolar/TL verinin ardından 9,87'lik yeni zirveyi gördü. ABD’de enflasyon artışı devam ediyor. Eylülde yüzde 5,4 olan yıllık tüketici enflasyonu, ekimde yüzde 6,2 ile 1990 sonrasındaki dönemin zirvesine yükseldi. Enerji ve gıda ürünlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyonda da beklentileri aşarak yüzde 4’ten yüzde 4,6’ya yükseldi. Ülkede yıllık enerji enflasyonu yüzde 30 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini manşet enflasyon için yüzde 5,9, çekirdek enflasyon için yüzde 4,3 olmuştu. FED VE DOLAR İÇİN KRİTİK VERİ ABD’de enflasyonun yüzde 2’lik resmi hedefin çok üzerine çıkması ve uzun süre yüksek seviyelerde kalması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaşma takvimini öne çekmesine neden olabilir. Nitekim, Fed, bu ay itibariyle varlık alımlarını azaltma kararı aldı. Güne 9,74’ten başlayan dolar/TL’de ABD enflasyonu verisi sonrasında 9,87’lik yeni rekor seviye görüldü.

ABD'de eylülde yüzde 5,4 olan yıllık tüketici enflasyonu ekimde yüzde 6,2'ye yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi enflasyonun ekimde yüzde 5,9'a yükseleceği yönündeydi. Dolar/TL verinin ardından 9,87'lik yeni zirveyi gördü.

ABD’de enflasyon artışı devam ediyor. Eylülde yüzde 5,4 olan yıllık tüketici enflasyonu, ekimde yüzde 6,2 ile 1990 sonrasındaki dönemin zirvesine yükseldi.

Enerji ve gıda ürünlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyonda da beklentileri aşarak yüzde 4’ten yüzde 4,6’ya yükseldi.

Ülkede yıllık enerji enflasyonu yüzde 30 oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini manşet enflasyon için yüzde 5,9, çekirdek enflasyon için yüzde 4,3 olmuştu.

FED VE DOLAR İÇİN KRİTİK VERİ

ABD’de enflasyonun yüzde 2’lik resmi hedefin çok üzerine çıkması ve uzun süre yüksek seviyelerde kalması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaşma takvimini öne çekmesine neden olabilir.

Nitekim, Fed, bu ay itibariyle varlık alımlarını azaltma kararı aldı.

Güne 9,74’ten başlayan dolar/TL’de ABD enflasyonu verisi sonrasında 9,87’lik yeni rekor seviye görüldü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.