EKONOMİYE GÜVEN AĞUSTOSTA YÜZDE 4,4 ARTTI

EKONOMİ 29.08.2020 - 10:33, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

EKONOMİYE GÜVEN AĞUSTOSTA YÜZDE 4,4 ARTTI

Ekonomik güven endeksi ağustos ayında yüzde 4,4'lük artışla 85,9'a yükseldi. Salgın nedeniyle nisan ayında tarihinin en düşük seviyelerini gören ekonomik güven endeksi verileri, 'V' şeklindeki toparlanmasını ağustos ayında da sürdürdü. Nisan ayında 51,3 ile tarihi dibini gören ekonomik güven endeksi, üst üste 4. ayında da yükselişini sürdürdü ve ağustosta 85,9 seviyesine yükseldi. Ekonomik güven endeksi temmuz ayında 82,2 iken, ağustos ayında yüzde 4,4 oranında artarak 85,9 değerine yükseldi. Ekonomik güven  endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende  ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre Ağustos ayında yüzde 5,8  oranında artarak 105,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5,7  oranında artarak 70,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven  endeksi yüzde 0,2 oranında artarak 94,9 değerini aldı. Tüketici güven  endeksi Ağustos ayında yüzde 2,2 oranında azalarak 59,6 değerini ve inşaat  sektörü güven endeksi yüzde 2,3 oranında azalarak 85,0 değerini aldı. "Dipten dönüşün başladığını söyleyebiliriz" Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine, ekonomik güven endeksinde görülen artışın imalat, hizmet ve perakende sektöründeki toparlanmadan kaynaklandığını söyledi. Haziranda normalleşme sürecinin başlamasıyla imalat sanayisinde görülen yükselişlerin sanayi üretimini artırdığını ifade eden Demirkol, şunları kaydetti: "Hizmet ve perakende sektöründeki istihdam artışları büyümeye olumlu katkı yapacak. Muhtemelen 3'üncü ve 4'üncü çeyrek büyüme rakamlarının yüksek gelmesiyle ekonomik güven endeksindeki çıkış devam edecek. Tarım ve teknoloji sektörünün imalat tarafındaki toparlanma ve büyümeyle Türkiye'de artık dipten dönüşün başladığını söyleyebiliriz.

Ekonomik güven endeksi ağustos ayında yüzde 4,4'lük artışla 85,9'a yükseldi.
Salgın nedeniyle nisan ayında tarihinin en düşük seviyelerini gören ekonomik güven endeksi verileri, 'V' şeklindeki toparlanmasını ağustos ayında da sürdürdü. Nisan ayında 51,3 ile tarihi dibini gören ekonomik güven endeksi, üst üste 4. ayında da yükselişini sürdürdü ve ağustosta 85,9 seviyesine yükseldi.

Ekonomik güven endeksi temmuz ayında 82,2 iken, ağustos ayında yüzde 4,4 oranında artarak 85,9 değerine yükseldi. Ekonomik güven  endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende  ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre Ağustos ayında yüzde 5,8  oranında artarak 105,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5,7  oranında artarak 70,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven  endeksi yüzde 0,2 oranında artarak 94,9 değerini aldı. Tüketici güven  endeksi Ağustos ayında yüzde 2,2 oranında azalarak 59,6 değerini ve inşaat  sektörü güven endeksi yüzde 2,3 oranında azalarak 85,0 değerini aldı.
"Dipten dönüşün başladığını söyleyebiliriz"

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine, ekonomik güven endeksinde görülen artışın imalat, hizmet ve perakende sektöründeki toparlanmadan kaynaklandığını söyledi.

Haziranda normalleşme sürecinin başlamasıyla imalat sanayisinde görülen yükselişlerin sanayi üretimini artırdığını ifade eden Demirkol, şunları kaydetti:

"Hizmet ve perakende sektöründeki istihdam artışları büyümeye olumlu katkı yapacak. Muhtemelen 3'üncü ve 4'üncü çeyrek büyüme rakamlarının yüksek gelmesiyle ekonomik güven endeksindeki çıkış devam edecek. Tarım ve teknoloji sektörünün imalat tarafındaki toparlanma ve büyümeyle Türkiye'de artık dipten dönüşün başladığını söyleyebiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.