DEV TELESKOP 4 GÜNDE GEBZE’DEN ERZURUM’A GİTTİ

GEBZE 27.02.2021 - 15:04, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

DEV TELESKOP 4 GÜNDE GEBZE’DEN ERZURUM’A GİTTİ

Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasında bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi’ne (DAG) kurulacak teleskobu Gebze Gümrük Müdürlüğü’nden teslim alan tır konvoyu Erzurum’a gitti. İtalya’da 4 yıl süren yapım çalışmalarının ardından Türkiye’ye gönderilen ve Gebze Gümrük Müdürlüğündeki resmi işlemlerinin ardından Erzurum’a ulaştırılan teleskop parçaları, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki hangarlara alınmaya başlandı. Teleskop, yazın Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Yeni Nesil Üniversite Dönüşüm Projesi kapsamında desteklenen ve Palandöken ilçesindeki Konaklı Karakaya Tepeleri’nde inşasına başlanan gözlemevine taşınacak. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı yaptığı açıklamada, projenin en büyük temel bilim yatırımı olduğunu söyledi. DAG’da önemli bir aşamayı daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Çomaklı, “Üretim ve fabrika testleri tamamlanmış 4 metre çaplı teleskopun İtalya’dan Erzurum’a gelişine şahit oluyoruz.” dedi. Çomaklı, Kovid-19 salgını sürecine rağmen yurt içi ve dışından özel izinler alınarak parçaların Erzurum’a getirildiğini anlattı. 4 GÜNDE GEBZE’DEN ERZURUM’A GİTTİ Gümrük ve nakliye işlemlerinin yaklaşık 2 haftada tamamlandığı belirten Çomaklı, şöyle konuştu; “Kış hava şartlarına rağmen 4 günde kara yoluyla Gebze’den Erzurum’a başarıyla getirilmiştir. DAG teleskobunu taşıyan 7 tırlık ekipmanımız yaklaşık 100 ton olup, Konaklı zirvesindeki DAG yerleşkesine haziranda çıkarılana kadar, üniversitemizin yeni hangarlarında ayrılan bölümde tutulacak.  Bu yıl hem ATASAM ekibi hem de yurt dışından gelecek teknik ekiplerle yoğun bir çalışmayla kurulum çalışmaları başlayacak. 3170 rakımlı DAG yerleşkesindeki hava koşullarına da bağlı olarak, mekanik, elektronik ve optik testler sonrası, bu yılın sonunda ilk ışığın alınması planlanıyor.” Çomaklı, ayrıca teleskopun önemli bir parçası olan 4 metrelik hassas ve özel kaplanmış aynanın haziran sonunda Rusya’dan yola çıkarılarak Erzurum’a getirileceğini bildirdi. İLK IŞIĞI ALACAĞIZ ATASAM Müdürü ve DAG Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ise “Büyük bir aşama, pandemi sürecine rağmen biz özel izinler alarak DAG teleskobunu Erzurum'a getirdik. Önümüzde artık mekanik, elektrik ve elektronik testlerle kurulumu da en kısa zamanda tamamlamayı düşünüyoruz. Bir şey de unutulmamalı; yüksek rakımda çalışılacak yurt dışından ekiplerle beraber kendi ekibimiz, ATASAN ekibi, bu yazı biraz fazlasıyla yoğun geçireceğiz. Birkaç vardiyalı olarak. O yüzden de kurulur kurulmaz amacımız, bu yılın sonuna inşallah ilk ışığı almaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasında bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi’ne (DAG) kurulacak teleskobu Gebze Gümrük Müdürlüğü’nden teslim alan tır konvoyu Erzurum’a gitti.

İtalya’da 4 yıl süren yapım çalışmalarının ardından Türkiye’ye gönderilen ve Gebze Gümrük Müdürlüğündeki resmi işlemlerinin ardından Erzurum’a ulaştırılan teleskop parçaları, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki hangarlara alınmaya başlandı. Teleskop, yazın Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Yeni Nesil Üniversite Dönüşüm Projesi kapsamında desteklenen ve Palandöken ilçesindeki Konaklı Karakaya Tepeleri’nde inşasına başlanan gözlemevine taşınacak. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı yaptığı açıklamada, projenin en büyük temel bilim yatırımı olduğunu söyledi. DAG’da önemli bir aşamayı daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Çomaklı, “Üretim ve fabrika testleri tamamlanmış 4 metre çaplı teleskopun İtalya’dan Erzurum’a gelişine şahit oluyoruz.” dedi. Çomaklı, Kovid-19 salgını sürecine rağmen yurt içi ve dışından özel izinler alınarak parçaların Erzurum’a getirildiğini anlattı.

4 GÜNDE GEBZE’DEN ERZURUM’A GİTTİ

Gümrük ve nakliye işlemlerinin yaklaşık 2 haftada tamamlandığı belirten Çomaklı, şöyle konuştu; “Kış hava şartlarına rağmen 4 günde kara yoluyla Gebze’den Erzurum’a başarıyla getirilmiştir. DAG teleskobunu taşıyan 7 tırlık ekipmanımız yaklaşık 100 ton olup, Konaklı zirvesindeki DAG yerleşkesine haziranda çıkarılana kadar, üniversitemizin yeni hangarlarında ayrılan bölümde tutulacak.  Bu yıl hem ATASAM ekibi hem de yurt dışından gelecek teknik ekiplerle yoğun bir çalışmayla kurulum çalışmaları başlayacak. 3170 rakımlı DAG yerleşkesindeki hava koşullarına da bağlı olarak, mekanik, elektronik ve optik testler sonrası, bu yılın sonunda ilk ışığın alınması planlanıyor.” Çomaklı, ayrıca teleskopun önemli bir parçası olan 4 metrelik hassas ve özel kaplanmış aynanın haziran sonunda Rusya’dan yola çıkarılarak Erzurum’a getirileceğini bildirdi.

İLK IŞIĞI ALACAĞIZ

ATASAM Müdürü ve DAG Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ise “Büyük bir aşama, pandemi sürecine rağmen biz özel izinler alarak DAG teleskobunu Erzurum'a getirdik. Önümüzde artık mekanik, elektrik ve elektronik testlerle kurulumu da en kısa zamanda tamamlamayı düşünüyoruz. Bir şey de unutulmamalı; yüksek rakımda çalışılacak yurt dışından ekiplerle beraber kendi ekibimiz, ATASAN ekibi, bu yazı biraz fazlasıyla yoğun geçireceğiz. Birkaç vardiyalı olarak. O yüzden de kurulur kurulmaz amacımız, bu yılın sonuna inşallah ilk ışığı almaktır” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.