GEBZE’DE O KÖŞKÜN KAPISI 15 MİLYON TL

GEBZE 28.02.2021 - 10:40, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

GEBZE’DE O KÖŞKÜN KAPISI 15 MİLYON TL

Osman Hamdi Bey’in müze olan Gebze’de bulunan köşkündeki zemin kattaki el işlemeli çiçek figürlü kapının Kaplumbağa Terbiyecisi (15 milyon lira) tablosu ile aynı değerde olduğu öğrenildi. 1842-1910 yılları arasında yaşamış olan Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşamış bir devlet adamı olmasının yanı sıra, önemli bir entelektüel, sanat uzmanı ve ressamdır. Osman Hamdi Bey aynı zamanda arkeolog kimliği ile Türkiye’de mesleğinin öncüsü kabul edilmektedir. Bugün ona ait hatıraların yer aldığı Osman Hamdi Bey evi ve müzesi Gebze’de bulunuyor. Planını Osman Hamdi Bey’in çizdiği ev, 1884 yılında inşa edilmiştir. Babasının Gebze’deki köşkü vesilesiyle Gebze’ye aşina olan Osman Hamdi Bey, 1884 yılında bulunduğu Eskihisar köyünün batı kıyısına inşa ettirdiği köşk, resim atölyesi, kayıkhaneden oluşan evinde 26 yaz geçirmiştir. KAPI, TABLOLARLA AYNI FİYATTA Osman Hamdi Bey'in daha sonra müzeye çevrilen Gebze'de bulunan köşküyle ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. 1901-1903 yılları arasında zemin katın ahşap kapılarına yaptığı çiçek resimlerinin her biri bugünün adeta onun tabloları ile aynı değerde olduğu ifade ediliyor. Yıllar önce Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri olan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ açık artırma usulü tarafından gerçekleşen müzayede sonucunda 5 milyon TL'ye Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. Tablonun bugünkü değerinin ise 15 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Yani o kapının da değerinin birkaç milyon lira olduğu belirtiliyor. Osman Hamdi Bey’in evi Kurtuluş Savaşı döneminde İsmet İnönü’ye birkaç gün konaklama imkânı sunmuş ve 1933 yılında da Atatürk tarafından ziyaret edilmişti.

Osman Hamdi Bey’in müze olan Gebze’de bulunan köşkündeki zemin kattaki el işlemeli çiçek figürlü kapının Kaplumbağa Terbiyecisi (15 milyon lira) tablosu ile aynı değerde olduğu öğrenildi.

1842-1910 yılları arasında yaşamış olan Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşamış bir devlet adamı olmasının yanı sıra, önemli bir entelektüel, sanat uzmanı ve ressamdır. Osman Hamdi Bey aynı zamanda arkeolog kimliği ile Türkiye’de mesleğinin öncüsü kabul edilmektedir. Bugün ona ait hatıraların yer aldığı Osman Hamdi Bey evi ve müzesi Gebze’de bulunuyor. Planını Osman Hamdi Bey’in çizdiği ev, 1884 yılında inşa edilmiştir. Babasının Gebze’deki köşkü vesilesiyle Gebze’ye aşina olan Osman Hamdi Bey, 1884 yılında bulunduğu Eskihisar köyünün batı kıyısına inşa ettirdiği köşk, resim atölyesi, kayıkhaneden oluşan evinde 26 yaz geçirmiştir.

KAPI, TABLOLARLA AYNI FİYATTA

Osman Hamdi Bey'in daha sonra müzeye çevrilen Gebze'de bulunan köşküyle ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. 1901-1903 yılları arasında zemin katın ahşap kapılarına yaptığı çiçek resimlerinin her biri bugünün adeta onun tabloları ile aynı değerde olduğu ifade ediliyor. Yıllar önce Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri olan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ açık artırma usulü tarafından gerçekleşen müzayede sonucunda 5 milyon TL'ye Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. Tablonun bugünkü değerinin ise 15 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Yani o kapının da değerinin birkaç milyon lira olduğu belirtiliyor. Osman Hamdi Bey’in evi Kurtuluş Savaşı döneminde İsmet İnönü’ye birkaç gün konaklama imkânı sunmuş ve 1933 yılında da Atatürk tarafından ziyaret edilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.